Jämställd förening (testnyhet)

Vi på Mellanskog arbetar aktivt för att bli en mer jämställd förening, årets alla dagar. Det är en central fråga för oss eftersom det handlar om allas lika värde. Skogsbranschen ska vara en bransch för alla och vi är övertygade om att jämställda organisationer presterar bättre än andra, något som bekräftas av forskning.

Visste du att 33 % av Mellanskogs medlemmar är kvinnor? Vi hoppas att andelen kvinnliga medlemmar och skogsägare kommer att öka i framtiden. Skogen, skogsbranschen och skogsägandet är för alla!

Stora mängder döda granar i medlemsskogarna även 2021

Granbarkborren har även denna sommar orsakat förödande skador i Svealand och Götaland. Inventeringen som nu gjorts på de referensfastigheter som valts ut indikerar på att barkborrarna dödat ca 5 miljoner kubikmeter under 2021. Av dessa skador är minst 3 miljoner kubikmeter döda granar i Mellanskogsland (Svealand).

För att summera årets skador har vi en fortsatt mycket problematisk situation, med stora skador från årets svärmningar. Skadorna beskrivs i kartan ovan, de mörkaste länen är de med störst skador. Inventeringen pekar på att skadorna i Södermanland ligger på i stort sett samma höga nivå som 2020, i volym på kring en miljon kubikmeter döda granar. Västmanland har också fortsatt mycket stora problem, inventeringen pekar på cirka 70 % av fjolårets skador och 800 000 m³sk.

Östergötland är i år det län i Götaland som har mest skador, där verkar det som att skadorna faktiskt ökat jämfört med år 2020. I övrigt har skadenivåerna sannolikt sjunkit, i många fall ned till cirka 50 % av fjolårets skadenivåer.

Inventeringen pekar på att ungefär hälften av årets skador ännu inte upptäckts eller hunnit upparbetats. Det är nu mycket viktigt att orka hålla ut och att försöka få ut det skadade virket ur skogen för att på så sätt rädda virkesvärden. I många fall är det aktuellt att avveckla skadade bestånd för att få stopp på angreppen och kunna starta om med en ny generation växtlig skog. Varför inte tänka ståndortsanpassning och blanda in mer tall och löv i nästa generation?

Det är viktigt att försöka hinna inventera sin skog även nu på hösten. Granarna som angreps vid andrasvärmningen är många gånger fortfarande gröna, men kommer snart börja ändra färg på barren och tappa bark eftersom hackspettar ofta hackar bort den för att komma åt borrarna. Kontakta din rådgivare så snart som möjligt för att vi ska hinna hjälpa er med den drabbade skogen.

Observera att detta är en första prognos som kommer följas upp med en mer omfattande studie i vilken SLU gör en objektiv, slutgiltig bedömning av skadorna. Denna publiceras i november eller december.

Mellanskogs arbete med att bekämpa granbarkborren utökas

Mellanskogs arbete med att bekämpa granbarkborren utökas

Mellanskog utökar sitt arbete med att bekämpa granbarkborren genom att delta i samverkansprojektet Stoppa borrarna. Stoppa Borrarna är ett branschöverskridande samarbete lett av Skogsstyrelsen.

Samverkansprojektet startade redan i slutet av 2018, då den extremt torra sommaren orsakat en kraftig ökning av granbarkborre i södra Sverige. Under 2019 fortsatte angreppen att öka och spred sig även norrut till Svealand.

Tidigare har projektet enbart gällt Götaland men nu i steg två utökas arbetet med att bekämpa granbarkborren till att även inkludera Svealand. Med i det gemensamma arbetet är förutom Skogsstyrelsen även ett 20-tal myndigheter, skogsägarföreningar, organisationer och skogsbolag. Kraftsamling kring bekämpningsmetoder, utbildning av skogsägare och övervakning är några av flera möjliga samverkansområden. Projektet pågår mellan åren 2020-2022 och finansieras genom delar av de extra medel som Skogsstyrelsen har fått för hantering av skogsskador, 30 miljoner kronor.
Mellanskogs skogschef Matts Söderström sitter med i projektets styrgrupp som representant för skogsbruket i Svealand;
– Det här är ett branschgemensamt problem och om vi ska lyckas begränsa omfattningen av kommande angrepp måste vi samarbeta. Därför ser jag fram emot att vara en del av den här gemensamma satsningen

Läs mer om projektet på Skogsstyrelsens hemsida: www.skogsstyrelsen.se/stoppaborrarna

För mer information, vänligen kontakta:
Matts Söderström, Skogschef, 010-482 81 09

Mellanskogs halvårsresultat

Skogsägarföreningen Mellanskog redovisar ett resultat på 113 Mkr (56,4) före skatt för första halvåret 2019 varav 56,9 Mkr utgörs av utdelning från Setra. Resultatet är en kraftig förbättring jämfört med samma period förra året.

Mellanskogs goda resultat bygger på ett långsiktigt arbete för att skapa god avsättning för våra medlemmars skogsråvara samtidigt som föreningens målmedvetna arbete med utveckling av affär och organisation bär frukt. Mellanskog står allt starkare som förening, alltfler skogsägare väljer att bli medlemmar och virkesvolymen ökar vilket i sin tur förbättrar resultatet. Det känns tryggt att gå ur första halvåret med ett starkt ekonomiskt utfall när konjunkturen nu ser ut att mattas av säger Mellanskogs VD Fredrik Munter.

Fredrik Munter

Viktigt att tidigt lokalisera angreppen

Den extremt torra sommaren förra året gjorde att granbarkborren hann svärma i flera omgångar. Risken för granbarkborreangrepp är i år högre än normalt.

Ett grundläggande råd för att förebygga granbarkborreangrepp är att regelbundet gå ut i skogen och titta efter tecken på skador. Just i år är det extra viktigt då fler rapporter än vanligt om granbarkborreangrepp kommit in till Skogsstyrelsen.

försommar

Hela Mellansverige är drabbat av insektens framfart. Extra mycket i södra Örebros län, Sörmland och även i delar av Västmanland, Uppland och Värmland. Ökningen är en direkt följd av fjolårets varma sommar.

Viktigt med tidig upptäckt

När ett granbestånd angrips tar det mellan 6-8 veckor innan nya färdigbildade insekter lämnar träden. Därför är det av största vikt att identifiera angrepp så tidigt som möjligt så att virket hinner tas ut ur skogen, innan nästa generation tar fart. Granbarkborrar angriper framförallt granskog som av olika anledningar är stressad.

Ökad risk efter stormen Alfrida

Direkt efter årsskiftet drog stormen Alfrida in och drabbade stora delar av Mellanskogs geografi, främst delar av Uppland, Stockholms län och Gotland. Stormfälld skog är särskilt utsatt och löper högre risk att angripas av granbarkborre och andra skadeinsekter.

Så gör du för att äldre servitut inte ska försvinna

Avtalsservitut, nyttjanderätter och avkomsträtter äldre än 50 år tas vid årsskiftet 2018/2019 bort från fastighetsregistret om inte förnyad inskrivning begärs.

Sedan den 1 juli 2013 gäller den så kallade preklusionslagen (den inskrivning som inte förnyas förfaller). Lagen innebär att de inskrivningar av avtalsservitut, nyttjanderätt och avkomsträtt som har beviljats för 1 juli 1968 tas bort från fastighetsregistret 2018 om ingen hör av sig och önskar förnya sin inskrivning.

Säkerställ att servituten förnyas

För servitut/nyttjanderätter som är äldre än 50 år måste du som fastighetsägare säkerställa att de förnyas hos Lantmäteriet innan 31 december 2018, eller säkra att du har kopior på akterna/handlingarna. Annars riskerar du att eventuella avtal (till exempel tillträde till väg eller brunn på grannes mark) blir svåra för dig att bevisa.

Tips på tjänst till fastighetsägare

Är du osäker på om du har rättigheter som riskerar att försvinna så kan tjänsten ”Rättighetsök” hos Metria hjälpa dig att säkerställa att ingenting försvinner vid årsskiftet. Varje uttag av uppgifter om servitut kostar 500 kronor. Här kan du läsa mer om Metrias tjänst Rättighetssök.

Nedan kan du läsa en instruktion som djupare beskriver vad man som fastighetsägare behöver göra för att de äldre servituten inte ska försvinna.

Metria RättighetsSök

Nytt nummer av Med Mellanskog

Här skrivs ingressen och klicka på symbolen ovan för att formatera den till rätt storlek.

Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.vHär skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.

Mellanrubrik – använd Rubrik 2 under scrollisten Stycke

Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.vHär skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.Här skrivs brödtexten.

Mellanskogs hållbarhetsredovisning för 2018

2018 blev ett unikt år – på många sätt. Starkare skogsägare skapas genom bra ekonomi på skogsgården, höga virkespriser och skogsägare som fattar kloka och välgrundade beslut.

Mellanskog är skogsägarnas egen förening och förenar ansvaret för människa, natur och ekonomi. 2018 blev ett unikt år för vårt Mellanskog. För första gången på 20 år hade föreningen ett fritt eget kapital och stämman i maj beslutade att belöna alla trogna medlemmar med ränta på insatskapitalet. Tillsammans har vi tjänat 50,1 miljon kronor i rörelsen – det är det bästa resultatet i Mellanskogs moderna historia.

Läs mer

Mellanskogs hållbarhetsredovisning för 2018

Mellanskogs hållbarhetsredovisning 2018

EU och granbarkborre – nytt nummer av vår tidning ute

Nu finns ett nytt nummer av Med Mellanskog ute för läsning. Tidningens tema är skogen och EU. Vi har också träffat härliga skogsägaren Kristin i Vitterarv som tillämpar hyggesfri brukningsmetod.

I maj är det val till EU-parlamentet. Vi har träffat två EU-parlamentariker som brinner för skogen och som hoppas få förnyat förtroende, socialdemokraten Jytte Guteland och centerpartisten Fredrik Federley. De berättar om sitt arbete för att Sverige ska kunna fortsätta driva ett hållbart och ansvarstagande skogsbruk. Läs mer i reportaget på sidorna 10-12.

Skogsägarreportage från Hälsingland

Vi har också träffat skogsägaren Kristin Berg som nyligen tog över föräldrafastigheten i Vitterarv i Hälsingland. Hon ser skogen som så mycket mer än bara produktion och ekonomi. Du möter henne på sidorna 5-6. Vi berättar även mer om brukningsmetoden hyggesfritt.

Förhöjd risk för granbarkborreangrepp

I år flaggar Skogsstyrelsen för förhöjd risk för granbarkborreangrepp i skogen. Vi har intervjuat Hans Källsmyr, nationell skadesamordnare på Skogsstyrelsen, som berättar mer om granbarkborreangrepp och vad man kan göra för att förebygga skador.

Bästa rörelseresultat någonsin

I år gör Mellanskog sitt bästa rörelseresultat någonsin, läs mer i VD Sture Karlssons krönika.
Detta och mycket mer i vårt första nummer för året.

Läs tidningen online:

Med Mellanskog nr 1 2019

God läsning önskar redaktionen!

Fredrik Munter ny Vd för Mellanskog

Fredrik Munter ny Vd för Mellanskog

Fredrik Munter har utsetts till ny Vd för Mellanskog. Fredrik är 44 år, utbildad jägmästare och kommer senast från en tjänst som regionchef för Holmens region syd.

Efter Mellanskogs mycket positiva utveckling under ledning av Vd Sture Karlsson, har styrelsen rekryterat en Vd som tar vid med fortsatt fokus på tillväxt för både skogsgårdar och förening.

– Fredrik har som chef inom skogsnäringen gjort sig känd som en entusiastisk och tydlig ledare. Analytiskt och målmedvetet har han lett stora förändrings- och utvecklingsarbeten och framgångsrikt motiverat sina medarbetare till att stärka konkurrenskraft och lönsamhet, säger ordförande Karin Perers

Sporrad av föreningens drivkraft och värdegrund

Fredrik Munter är sporrad av den ekonomiska föreningens drivkrafter och värdegrund, han får nu uppdraget att ytterligare stärka Mellanskogs attraktivitet och förmåga att möta framtidens utmaningar. Fredrik Munter har en lång bakgrund inom Holmen skog, de senaste åren som regionchef, tidigare som distriktschef. Han har också arbetat som skogsvårdschef på Stora Enso. Fredrik Munter kommer att efterträda nuvarande Vd Sture Karlsson 15:e juni.

– Mellanskog har ett viktigt uppdrag i att skapa förutsättningar för ett enkelt och lönsamt skogsägande. Jag är imponerad av Mellanskogs utveckling de senaste åren och ser med glädje fram emot att få vara en del av den fortsatta resan tillsammans med föreningens kunniga personal och engagerade medlemmar, säger Fredrik Munter.

För mer information kontakta:

Fredrik Munter
070-584 84 99
Karin Perers, ordförande Mellanskog.
070-568 08 30
Marie Wickberg, Kommunikationschef Mellanskog
073-907 17 72

Pressmeddelande: 38,9 miljoner till Mellanskogs medlemmar

Skogsägarföreningen Mellanskog redovisar nu sitt resultat för 2018. Efter flera år av stark utveckling uppnår föreningen sitt bästa rörelseresultat någonsin, 50,1 Mkr (40,4). Resultatet drivs främst av en god skogskonjunktur, ökad intern effektivitet och förbättrad logistik.

– Det har varit ett intensivt och annorlunda år. Trots att vädrets makter varit emot oss har vi klarat attSture Karlsson leverera ett fantastiskt bra resultat. Det beror på god konjunktur, men framförallt på driftiga skogsägare, duktiga medarbetare och engagerade förtroendevalda, säger Vd Sture Karlsson.

Den starka resultatutvecklingen i kombination med en utdelning från intressentbolaget Setra Group gör att Mellanskogs styrelse föreslår en utdelning till medlemmarna i form av efterlikvider på levererat virke under 2018 med totalt 32,9 Mkr.

Efter utdelning från träindustriföretaget Setra Group (28,6 Mkr) och avsättningar för efterlikvid (-32,9 Mkr) landar Mellanskogs resultat efter skatt för helåret 2018 därmed på 35,3 miljoner kronor (82,7).

Styrelsen föreslår en ränta på insatskapitalet på 2,5 procent, vilket motsvarar 6 Mkr.

Karin Perers, styrelseordförande Mellanskog– Det finns miljoner goda skäl att vara medlem i Mellanskog. Under året har vi höjt priset på både timmer och massaved, samtidigt klarar vi av att göra det bästa rörelseresultatet någonsin. Det gör mig både stolt och glad att kunna lämna en efterlikvid på 32,9 miljoner till våra aktiva skogsägare plus ränta på insatskapitalet med 6 miljoner, säger ordförande Karin Perers.

Omsättningen blev 3 180 Mkr (3 036). Föreningen levererade 4 686 tm3fub (4 725). Rörelseresultat 50,1 Mkr (40,4). Finansnettot uppgår till 20,9 Mkr (+51,9), minskningen beror i huvudsak på att en extraordinär utdelning lämnades från intresseföretaget Setra Group år 2017.

Periodens kassaflöde uppgick till -48,5 mkr. Mellanskog har under året investerat i finansiella placeringar motsvarande 196,9 mkr. Perioden visar samtidigt ett starkt kassaflöde från den löpande verksamheten samt positiv inlåning från medlemmar. Likviditeten inklusive kortfristiga placeringar var 1 140,4 Mkr vid periodens slut.

Setra Group

Setra redovisar ett positivt rörelseresultat om 310 Mkr (159). I rörelseresultatet ingår poster av engångskaraktär med -45 (-20). Koncernens finansiella ställning är stark även efter att utdelning har lämnats till aktieägarna med 57,8 Mkr under 2018. Koncernens nettoskuldsättningsgrad vid periodens utgång uppgick till -8 (-2) procent. Styrelsen i Setra föreslår en utdelning om 2,23 kr per aktie för 2018, motsvarande totalt 115 Mkr, att beslutas på 2019 års stämma. Mellanskogs ägarandel i Setra motsvarar 49,5% av utestående aktier.

m3fub= kubikmeter fast volym under bark

Ytterligare information lämnas av:

Karin Perers, ordförande i Mellanskog, 070-568 08 30
Sture Karlsson, Vd Mellanskog, 010-482 80 01
Marie Wickberg, kommunikationschef Mellanskog, 073-907 17 72

Resultat- och balansräkning:
Hela pressmeddelandet inklusive resultat- och balansräkning

Glädjande besked om ersättning för fjällnära skogar

Ett antal skogsägare i norra Sverige har stämt staten då de nekats ersättning för fjällnära skog som de inte fått avverka. I de första fem målen som avgjorts idag har Mark- och miljödomstolen tilldömt skogsägarna full ersättning för den ekonomiska skada som besluten inneburit för dem, totalt ca 18 miljoner kronor. Domarna är de första i denna fråga och kommer att vara vägledande.

Domstolen gick i alla delar på skogsägarnas linje och domstolen klargör att avverkning är en del av pågående markanvändning för skogsbruk.

Karin Perers, styrelseordförande Mellanskog

– Dagens dom är som Davids seger mot Goliat. Enskilda skogsägare har tvingats stämma staten för att få rättmätig ersättning när de nekas att bruka sin mark. Domstolen ger dem rätt och det är en enorm lättnad, säger Karin Perers, ordförande för Mellanskog.

Handlar om enskildas rättssäkerhet

Domen innebär att man upprätthåller enskildas rättssäkerhet. Rätten till ersättning när staten fråntar någon möjligheten att använda sin egendom är en viktig del av äganderätten. Förutom betydelsen för enskilda ägare av fjällnära skog har det också betydelse för stabiliteten i hela det finansiella systemet för att belåna fastigheter.

Domen från Mark- och miljödomstolen kan komma att överklagas till högre instans.