Så gör du för att äldre servitut inte ska försvinna

Avtalsservitut, nyttjanderätter och avkomsträtter äldre än 50 år tas vid årsskiftet 2018/2019 bort från fastighetsregistret om inte förnyad inskrivning begärs.

Sedan den 1 juli 2013 gäller den så kallade preklusionslagen (den inskrivning som inte förnyas förfaller). Lagen innebär att de inskrivningar av avtalsservitut, nyttjanderätt och avkomsträtt som har beviljats för 1 juli 1968 tas bort från fastighetsregistret 2018 om ingen hör av sig och önskar förnya sin inskrivning.

Säkerställ att servituten förnyas

För servitut/nyttjanderätter som är äldre än 50 år måste du som fastighetsägare säkerställa att de förnyas hos Lantmäteriet innan 31 december 2018, eller säkra att du har kopior på akterna/handlingarna. Annars riskerar du att eventuella avtal (till exempel tillträde till väg eller brunn på grannes mark) blir svåra för dig att bevisa.

Tips på tjänst till fastighetsägare

Är du osäker på om du har rättigheter som riskerar att försvinna så kan tjänsten ”Rättighetsök” hos Metria hjälpa dig att säkerställa att ingenting försvinner vid årsskiftet. Varje uttag av uppgifter om servitut kostar 500 kronor. Här kan du läsa mer om Metrias tjänst Rättighetssök.

Nedan kan du läsa en instruktion som djupare beskriver vad man som fastighetsägare behöver göra för att de äldre servituten inte ska försvinna.

Metria RättighetsSök