Viktigt att tidigt lokalisera angreppen

Den extremt torra sommaren förra året gjorde att granbarkborren hann svärma i flera omgångar. Risken för granbarkborreangrepp är i år högre än normalt.

Ett grundläggande råd för att förebygga granbarkborreangrepp är att regelbundet gå ut i skogen och titta efter tecken på skador. Just i år är det extra viktigt då fler rapporter än vanligt om granbarkborreangrepp kommit in till Skogsstyrelsen.

försommar

Hela Mellansverige är drabbat av insektens framfart. Extra mycket i södra Örebros län, Sörmland och även i delar av Västmanland, Uppland och Värmland. Ökningen är en direkt följd av fjolårets varma sommar.

Viktigt med tidig upptäckt

När ett granbestånd angrips tar det mellan 6-8 veckor innan nya färdigbildade insekter lämnar träden. Därför är det av största vikt att identifiera angrepp så tidigt som möjligt så att virket hinner tas ut ur skogen, innan nästa generation tar fart. Granbarkborrar angriper framförallt granskog som av olika anledningar är stressad.

Ökad risk efter stormen Alfrida

Direkt efter årsskiftet drog stormen Alfrida in och drabbade stora delar av Mellanskogs geografi, främst delar av Uppland, Stockholms län och Gotland. Stormfälld skog är särskilt utsatt och löper högre risk att angripas av granbarkborre och andra skadeinsekter.